keskiviikko 23. tammikuuta 2013

                                         Olkkolan hovin sisäkuva


Lahden Keijutiellä on nyt hiljaista. Edellisenä lauantaina, 12.1.2013, omaan kotisaunaansa lauteille menehtynyt Lappeenrannassa syntynyt sotiemme veteraani, upseeri ja herrasmies, nykyaikaisen viisiottelun uranuurtajamme on nyt jättänyt meikäläiset kilpakentät yhdeksänkymmentäkolme vuotiaana. Viime viikonvaihteessa Keravalla vietettiin hänen muistokseen vuoden 2013 Winter Pentathlon-kilpailua, jossa kaikki kilpailijat käyttivät mustaa surunauhaa ja kilpailussa vietettiin myös hiljainen hetki Viktorin muistolle.

Viktorin äiti, Klara Anna Platan, muutti kolmen lapsensa kanssa Pietarin vallankumousta pakoon syksyllä 1917 ja perhe asettui asumaan Savitaipaleelle, jossa myös vanha sukukartano, Olkkolan hovi, sijaitsee. Isä Erik jäi jatkamaan työtään Pietariin sairaalalääkärinä. Kun olot Pietarissa hieman rauhoittuivat, pääsi isä Erik tulemaan perheensä luokse Savitaipaleella toukokuussa 1918, mutta hän joutui ummikkona opettelemaan suomen kielen ja hankimaan lääkärinoikeudet Suomeen. Perheelle rakennutettiin Savitaipaleen Paimensaareen kesähuvila, jossa perhe vietti kaikki lomansa. Erik Platan sai ensimmäisen virkansa Mikkelin vt. sotilaslääkärinä ja vuonna 1919 perhe muutti Lappeenrantaan  isän päästessä sotilaslääkärin virkaan siellä. Täällä siis myös Viktor syntyi 16.10.1919. Isä Erik Platan kunnostautui armeijan palveluksessa yleten aina lääkintäeverstiluutnantiksi asti ja samanaikaisesti hän harjoitti yksityistä praktiikkaa ja toimi Kaukaan tehtaiden sekä Konnunsuon varavankilan lääkärinä.

Viktor Platan ehti elämänsä aikana luomaan hyvin merkittävän uran nykyaikaisena viisiottelijana ja hänen merkittävimpinä saavutuksina pidetään: Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 13. sija, MM-hopea Tukholmassa vuonna 1949, 13. sija Tukholmassa vuonna 1950, 6. sija Tukholmassa vuonna 1951, MM-joukkuekilpailussa kolmasti hopeaa vuosina 1949-1951, SM-kultaa vuonna 1949, SM-hopeaa vuonna 1951, SM-pronssia vuonna 1950 ja 6. sija vuonna 1952, puolustusvoimain mestaruuskilpailuissa kultaa vuonna 1947 ja hopeaa vuonna 1946. Suolahden sotilaspiiristä Viktor Platan pääsi eläkkeelle vuonna 1965 täysin palvelleena.   

Viktor Platan osallistui ainoana suomalaisena vuoden 1948 St. Morizin talviolympialaisten talviviisiotteluun, joiden lajeina olivat miekkailu, suurpujottelu, 10 km maastohiihto, ratsastus ja ammunta. Ennen varsinaista kisaa hän kaatui pujoteltaessa mäessä ja joutui viettämään yön sairaalassa jalka kipsattuna. Seuraavana päivänä hän sisukkaasti ilmeisistä kivuista huolimatta luopui kipsistä ja jatkoi hiihtämällä kisoja; sijoitus lopullisessa kisassa oli kolmastoista.

81-vuotias Kurt Lindeman - itsekin Viktorin urheiluystävä ja valmentaja - ja Viktor Platan olivat sopineet muisteluhaastattelusta Lahdessa Viktorin kotona, mutta haastattelusta ei koskaan tullut mitään Viktorin poismenon johdosta. Viktor Platan oli kuitenkin huolellisesti varustautunut tulevaan haastatteluun, sillä työpöydällä muistiinpanot hän oli järjestänyt jo valmiiksi odottamaan ja puku oli myös valittuna haastattelua varten. Kuvassa Viktor on vasemmalla, vieressään Antti-veli ja isä Erik ja oikeassa laidassa Mikko-veli ja kuva on vuodelta 1938.

Ei kommentteja: