lauantai 1. kesäkuuta 2013Perjantaina 14.6.2013 klo 19 pääsemme Musiikkitalon konsertissa kuulemaan 18.4.1950 Leningradissa syntynyttä ja viisivuotiaana pianonsoittonsa aloittanutta Grigori Sokolovia. Yleisesti häntä pidetään yhtenä maailman parhaista vielä elossa olevista suurista pianisteista. Kohtuullisen pitkän uransa aikana hän on vieraillut Suomessa kyllä useita kertoja - ensimmäisen kerran vuonna 1967 - ja kesäkuussa 2003 Sokolov promovoitiin Sibelius-Akatemian kunniatohtoriksi. Tämän kyseisen pianoresitaalin ohjelmisto koostuu Franz Schubertin ja Ludwig van Beethovenin pianoteoksista; F. Schubertilta Neljä impromptua Op. 90 D. 899 ja Drei Klavierstücke D. 946 sekä Beethovenin Pianosonaatti B-duuri Op. 106 "Hammerklavier".

Seitsemän vuotiaana Sokolov aloitti opintonsa Leningradin Konservatoriossa Leah Zelikhmanin ohjauksessa ja myöhemmin hänen opettajanaan toimi Moisey Khalfin samassa opinahjossa. Kahdentoista vuoden iässä hän piti Moskovassa ensimmäisen resitaalinsa esittäen kuuluisien säveltäjämestareiden teoksia ja kuusitoistavuotiaana hän herätti ansaittua huomiota Emil Gilelsin johtaman tuomariston antaessa yksimielisesti hänelle kultaa voitostaan Kansainvälisessä Tšaikovski kilpailussa vuonna 1966. Kysyttäessä Sokolov on nimennyt omiksi suuriksi esikuvikseen pianistimaailmasta Emil Gilelsin, äänitteinä hän on kuunnellut ja arvostaa suuresti Rachmaninoffia, Sofronitskia, Glenn Gouldia, Solomonia ja Lipattia. Esteettisesti kaikkein lähimpänä hän kokee olevansa Anton Rubinsteinia.

Grigori Sokolov konsertoi vielä eri puolilla maailmaa soittaen resitaaleja kuuluisissa konserttitaloissa. Hän on vieraillut mm. Pariisin Champs-Elysées -konserttisalissa, Münchenin Herkules-salissa, Wienin Musikvereinissa, Amsterdamin Concertgebouwssa sekä Lontoon Wigmore Hallissa ja Queen Elisabeth Hallissa. Sokolov esiintyy myös monien maineikkaiden orkestereiden solistina matkoillaan. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. New Yorkin Filharmonikkojen, Montreal Symphonyn, Münchenin Filharmonikkojen, Leipzig Gewandhaus-orkesterin ja Amsterdamin Concertgebouwin kanssa. Poiminpa vielä muutamia maailmankuuluja kapellimestareista, jotka ovat päässeet johtamaan Sokolovin esiintymisiä maailmalla. Näitä ovat mm. Myung-Whun Chung, Valery Gergiev, Trevor Pinnock, Neeme Järvi, Herbert Blomstedt, Sakari Oramo, Alexander Lazarev ja Moshe Atzmon. Ehkä näemme Musiikkitalon konsertissa?


Ei kommentteja: