maanantai 25. helmikuuta 2013


Näyttelijä Kauko Helovirta (s. 21.10.1924, k. 13.9.1997) Tampereen Teatterin vuosina valokuvaaja Juhani Riekkolan ikuistamana.
 
Knalli ja sateenvarjo - alkuperäiseltä nimeltään The Men from the Ministry - on Edward Taylorin ja John Grahamin kirjoittama BBC:n radiohupailu Lontoon ministeriön erikoisosastosta, jonka tehtävä on auttaa muita apua tarvitsevia osastoja. Originelli versio oli tehty yleisön läsnä ollessa valmiiksi nauretuksi, mutta Suomessa on tehty vain muutama jakso yleisön edessä. Kotimaansa lisäksi radiohupailua on tehty omina versioina myös Etelä-Afrikassa ja Ruotsissa, josta sarja löysi myös tiensä Suomeen. Yle on tilannut joitakin jaksoja "räätälintyönä", joita on käytetty ainoastaan Suomessa. Sarjasta on Suomessa tehty yksi video, joka perustuu sarjan jaksoon 40 - Kaavamainen kaavake. Alkuperäistä kuunnelmasarjaa esitettiin BBC:llä vuosina 1962-1977 ja Suomessa sen työstäminen aloitettiin vuonna 1979. Suomessa hupailusarjan jaksoja on tehty lähemmäksi 200 ja alusta asti valtion virkamiehillä ja byrokratialla hyväntahtoisesti pilaileva sarja on ollut Yleisradion suosikkisarjoja, ja sen jaksoja on lähetetty uusintoina useita kertoja vuosien saatossa.

Radioteatterin ohjaaja Rauni Ranta teki Ylen arkistoista varsinaisen löydön, kun nippu ruotsiksi käännettyjä ja vuonna 1974 Ruotsin yleisradiosta saapuneiksi merkittyjä kuunnelman käsikirjoituksia herätti hänen huomionsa. Käsikirjoitusnippuun oli liitetty muistilappu, jossa luki "Mainio humoorisarja... keskimäärin 8-9 roolia joka jaksossa, eikä yhtään täysjärkistä." Lappuun oli kirjoitettu nimikirjaimet A.H. eli kyseessä oli viihdetoimituksen toimittaja Aune Haarla. Lappuun merkitsi oman kommenttinsa toimittaja Antero Arpola ennakoiden "Lunastamme vuoden 1975 puolella". Tarkempaa tietoa ei ole käytettävissä, miten käsikirjoitukset olivat päätyneet Ylelle. Onneksemme Rauni Ranta suomensi nämä 14 jaksoa ja ohjasi ne yhdessä Lars Svedbergin kanssa. Kun nämä jaksot vuonna 1980 osoittautuivat suosituiksi, alkoi myös sarjan jaksojen kääntäminen suoraan englannista. Suomentajana on yleensä ollut Kerstin Juva, mutta yksittäisiä jaksoja ovat kääntäneet myös Ilkka Kortesniemi ja Kristiina Drews.

Englantilaissarjan teemamusiikkina soi BBC:n sarjassa Ivor Slaneyn säveltämä musiikki "Top Dog" vuodelta 1960, jonka taltio Hilversumin radio-orkesteri De Wolfelle.  Suomessa sarjaa on tehty teatterimaisesti studiossa näytellen ja tehosteet ajettiin myös studioon mahdollisimman mukavan tunnelman aikaan saamiseksi näyteltäessä. Sarjan alkupään jaksoja on tehty Yleisradion Fabianinkadun studiolla. Aivan alusta lähtien Suomessa sarjaan teetettiin Jani Uhleniuksen teemamusiikki. Musiikit äänitettiin Finnvoxin studiolla Arinatiellä, Helsingissä. Musiikkiäänitteillä soittivat Jani Uhlenius (piano), Teppo Tuominen (sello), Jouni Heinonen (viulu) ja Urpo "Upi" Sorvali (rummut).
                                                        Jani Uhlenius
 
Yleisradion Radioteatteri tuotti Knalli ja sateenvarjo-sarjan ja aivan ensimmäinen jakso lähetettiin joulukuussa 1979 radiosta. Ohjaaja Rauni Ranta kiinnitti oman miehensä, Juupajoella 21.10.1924 syntyneen näyttelijä Kauko Kustaa Helovirran (aiemmin Hellström) erikoisosaston vanhemman virkamiehen Hannibal Hamilton-Jonesin rooliin. Helovirran näyttelijänura kuljetti häntä rintamateatterista Mikkelin ja Lahden kautta Tampereen Teatteriin ja lopuksi moneksi vuosikymmeneksi Suomen Kansallisteatteriin Helsinkiin. Hän ehti urallaan näytellä myös yli kolmessakymmenessä kotimaisessa elokuvassa vuodesta 1950 lähtien. Erikoisosaston nuorempaa virkamiestä, Richard Lammiä, esitti 19.3.1946 Riihimäellä syntynyt näyttelijä Pekka Autiovuori, jonka näyttelijäpuoliso Marjukka Halttunen myös välillä vieraili eri rooleissa sarjassa. Autiovuori on hänkin hyvin käytetty näyttelijä useissa kymmenissä kotimaisissa elokuvissa lähtien vuodesta 1966 ja antanut äänensä käyttöön moniin piirroselokuviin. Suomen teatterikoulusta valmistuttuaan hänet kiinnitettiin heti vuonna 1967 Suomen Kansallisteatteriin. Sarjan kantavia voimia on ehdottomasti myös alivaltiosihteeri sir Henry Pitkin, jota suomalaisessa versiossa näytteli 12.7.1925 Noormarkussa syntynyt Yrjö Järvinen. Järvinen on tehnyt pitkää uraa näyttelijänä Tampereen Teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa. Hänet on nähty myös monissa elokuvissa uransa aikana. Kauko Helovirran kuoltua vuonna 1997 on hänen tilallaan vuodesta 1996 näytellyt vanhempaa virkamiestä, Lennox-Brownia, 19.6.1945 Helsingissä syntynyt näyttelijä Heikki Nousiainen - ansioitunut Radioteatterin ja elokuvien lisäksi myös Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä. Mielenkiintoisen roolin sarjassa teki Aila Svedberg - sarjan toisen ohjaajan, Lars Svedberin, puoliso - erikoisosaston sihteerinä, Mildred Murfina. Yrjö Järvisen jäädessä eläkkeelle vuonna 2001 tuli hänen tilalleen sarjaan sir Clive Swiftiksi näyttelijä Antti Pääkkönen. Lordi Stilton on alivaltiosihteerin esimies ja häntä sarjassa on koko ajan näytellyt Ismo Kallio. Sarjassa on muuten vieraillut eri tehtävissä vuosien saatossa useita nimekkäitä näyttelijöitä, kuten esim. Jussi Jurkka, Olavi Ahonen, Topi Reinikka, Esa Saario, Antti Litja, Keijo Komppa, Pia Hattara, Kalle Juurela, Risto Aaltonen, Risto Mäkelä, Pirkka-Pekka Petelius, Jukka Puotila, Maija-Liisa Peuhu, Heikki Määttänen, Tuula Nyman, Jukka Voutilainen, Matti Ranin, Marjatta Raita, Martti Järvinen, Tommi Rinne ja Leif Wager. Juontajan kaiken aikaa sarjassa on viihtynyt Asko Sarkola.

Näyttelijä Risto Mäkelä (s. 14.1.1924, k. 19.3.1992) valokuvaaja Juhani Riekkolan kuvaamana Tampereen Teatterissa.
 
Hupailusarjan keskeisiä teemoja ovat byrokratian ja virkakoneiston tehottomuuden kustannuksella pilailu ja väärinymmärrykset viestinnässä. Erikoisosaston väki on luvattoman laiskaa ja tunnottoman epäpätevää joukkoa, joka tekee vain ne työt, joita ei onnistu millään konstilla välttelemään eikä toisilla teettämään, ja tekee nekin auttamattomasti pieleen. Ongelmia saavat aikaan sekä Hamilton-Jonesin ja Lammin hölmöys,  että heidän itsepintainen takertumisensa byrokraattisiin koukeroihin. Tapahtumat pääasiassa sijoittuvat Lontoon Whitehallin hallintokaupunginosaan. Tavallinen Knalli ja sateenvarjo -jakso rakentuu yhden tai kahden erikoisosaston saaman työtehtävän ympärille, ja kuuntelijat saavat seurata, miten nämä tehtävät menevät vikaan tai sekaantuvat toisiinsa. Tehtävät vaihtelevat viraston sisäisistä ongelmista aina suurvaltapoliittisiin selkkauksiin asti. Lopputuloksena kaikki on tavallisesti sekasorron vallassa, ja sir Henry uhkaa lähettää koko erikoisosaston "arkistotehtäviin Ulko-Hebrideille". Usein asiat kuitenkin kääntyvät jakson lopussa parhain päin, joko onnekkaan sattuman tai virkamiesten oveluuden avulla – Erikoisosaston väki kun on itse aiheutettujen ongelmien ratkomisessa huomattavasti kekseliäämpi,  kuin varsinaisessa työnteossa.

Yleisradio on oman ilmoituksensa mukaan lopettanut sarjan tuottamisen eikä mahdollisista uusinnoistakaan ole varmaa tietoa, joten Knallin ja sateenvarjon ystävien täytyy olla aktiivisia ja tarpeeksi oma-aloitteisia Yleisradioon päin saadaksemme sarjan uusintakierrokselle jälleen. Sitä odotellessamme voimme Yleltä ostaa cd-levyinä tiettyjä jaksoja, joita myös hyvin varustelluissa kirjastoissakin on saatavilla. Miellyttäviä kuuntelukokemuksia unohtamattomien virkamiesten parissa!

Ei kommentteja: