perjantai 15. toukokuuta 2015


John (Jon) Douglas Lord.
Britannian Leicesterissä 9.6.1941 syntyi säveltäjä, pianisti ja urkuri John (Jon) Douglas Lord ja hän vietti nuoruutensa ensimmäiset n. 20 vuotta osoitteessa 120 Averill Road. Johnin äiti oli Miriam os. Hudson ja isä amatöörimuusikko ja saxofonin soittaja Reginald Lord. Poika sai viisivuotiaasta pianonsoiton opetusta aivan perinteiseen "klassiseen" tapaan ja hänen ensimmäinen opettajansa oli Frederick Alt. John imi ahnaasti vaikutteita varsinkin Johann Sebastian Bachin ja Edward Elgarin sävellyksistä. Jon Lord sai 11.11.2010 Fellow of Stevenson Collegen kunniatohtorin arvon Edinburghissa ja 15.7.2011 hänestä tuli Leicesterin yliopiston musiikin kunniatohtori. Lordin tunnistettava Hammond-urkusoundi - joka tehtiin ajamalla urut rupisen kitaravahvistimen läpi - oli hänen varsinainen tavaramerkkinsä.

Sir Malcolm Arnold.
 
Lord muutti 1950-60-lukujen taitteessa asumaan Lontooseen. Ehkä parhaiten Jon Lord muistetaan  vuonna 1968 perustetusta Deep Purple-yhtyeestä, jossa hänen lisäksi soittivat Ian Paice (rummut), Richie Blackmore (kitara), Roger Glover (basso) ja Ian Gillan (laulu). Lord vaikutti yhtyeessä  kahteen otteeseen vuosina 1968-1976 ja jälleen vuosina 1984-2002. Tämä kyseinen kokoonpano ikuisti Royal Albert Hallissa ke 24.9.1969 Jon Lordin säveltämän Konserton ryhmälle ja orkesterille, joka konserttitaltiointiin The Royal Philharmonic Orchestran ja em. yhtyeen kanssa Malcolm Arnoldin johtaessa koko sessiota kapellimestarina. Sir Malcolm Henry Arnold (s. 21.10.1921 Northampton ja k. 23.9.2006 Norfolk) oli brittisäveltäjä, jonka säveltuotantoon kuulu mm. yhdeksän sinfoniaa, useita konserttoja, tanssisarjoja ja divertimenton huilulle, oboelle ja klarinetille. Täysin käsittämätön on hänen uransa filmimusiikin saralla; hän ennätti tehdä musiikin yli 130 elokuvaan. Kwai-joen silta elokuvalla - elokuvan ohjasi David Lean - Arnold kuittasi Oscar-palkinnon vuonna 1957. Nuori Malcolm Arnold opiskeli Royal College of Musicissa ja sittemmin hänet nimettiin trumpetinsoittajaksi Lontoon filharmoniseen orkesteriin.
Vasemmalla kuvassa trumpettia soittaa Malcolm Arnold.

Jon Lord on ollut niin monessa mukana, että niitä ansioita on mahdotonta tyhjentävästi tässä käydä lävitse. Jotakin voisi sentään matkan varrelta poimia; vuonna 1970 jatkui Malcolm Arnoldin kanssa yhteistyö Royal Festival Hallissa Lordin Gemini Suitella ja tammikuussa 1972 Münchenissä Eberhard Schoernerin johtaessa Kammerorchesteria. Marraskuussa 1972 ilmestyi Jon Lordin ensimmäinen soololevy, Gemini Suite. Vuosina 1978-1984 Lord oli kiinnitettynä Whitesnake bandiin. Vuodelta 2004 kannattaa mainita levy Beyond Notes, jossa vierailevana laulusolistina laulaa Jonin ystävä, Abba yhtyeen Frida (Anni-Frid Lyngstad), Lordin kappaleen The Sun Will Shine Again. Lordin henkilökohtaisia ystäviä olivat sellaiset kosketinsoittajat, kuten Rick Wakeman (s. 18.5.1949 Perivale, Lontoo) ja Keith Emerson (s. 2.11.1944). Vuonna 2010 julkaistiin Lordin levy To Notice Such Things. Lordin viimeiseksi julkiseksi esiintymiseksi jäi heinäkuussa 2011 hänen konserttinsa Sunflower Jam yhdessä Rick Wakemanin kanssa Royal Albert Hallissa. Vuonna 2011 Lord levytti uudelleen Abbey Roadin studiolla Konserttonsa ryhmälle ja orkesterille Liverpoolin filharmonisen orkesterin kanssa, jota johti kapellimestarina Paul Mann. Hukkuneen partituurin vuoden 1969 alkuperäislevytyksen pohjalta kirjoitti uusiksi hollantilainen säveltäjä Marco de Goeij vuosina 1998-99. Ryhmässä musisoivat Lordin lisäksi Bruce Dickinson, Joe Bonamassa, Steve Morse, Darin Vasilev, Brett Morgan, Guy Pratt, Steve Balsamo ja Kasia Laska. Jälkiäänityksiä tehtiin alkuvuodesta 2012 ja Jon Lord ennätti vielä ennen kuolemaansa kuulla levyn masterin valmiina.  
Rick Wakeman.

Abban laulusolistit kuvassa.70-vuotiaana heinäkuussa 2011 Jon Lordissa todettiin haimasyöpä ja hän menehtyikin 16.7.2012 sairaalassa (London Clinic) keuhkoveritulppaan. Jon Lord on haudattu kotiseudulleen, noin 40 mailia itään Lontoosta. Leposijan hän sai 1400-luvulla rakennetun kirkon, Saint Mary the Virgin kirkon hautausmaalta, Hambledenistä. Joulukuussa 2012 Leicesterin pormestari, Sir Peter Soulsby merkitsi Lordin lapsuudenkodin muistolaatalla Hambledenissa. Kahden eri vaimon kanssa Lord oli naimisissa; vuosina 1969-1981 Judith Feldmanin kanssa ja heillä on tytär, Sara. Toinen avioliitto oli Vickie Gibbsin kanssa ja heilläkin on yksi tytär, Amy.
Saint Mary the Virgin kirkko Hambledenissa.
 

1 kommentti:

Thilda kirjoitti...

Hei! Luin kiinnostavan postauksesi (11.4.2013) Lielahden kartanosta ja Nottbeckeist. Itselläni suvun vaiheet liittyvät sekä Niemen rustholliin että Lielahden kartanoon ja olisin kiinnostunut keskustelemaan enemmän aiheesta.
Thilda
anniellens@hotmail.com