keskiviikko 8. lokakuuta 2014
Volter Kilpi.


 Kirjailija, filosofian kandidaatti ja Turun yliopiston ylikirjastonhoitaja Volter Adalbert Kilpi (s. Kustavissa 12.12.1874 ja k. Turussa 13.6.1939) sai julkaistuksi vuonna 1933 Saaristosarjansa kaksiosaisen romaanin Alastalon salissa, johon sarjaan tuli jatkoa vuonna 1934 novellikokoelmalla Pitäjän pienempiä ja vielä vuonna 1937 romaanilla Kirkolle. Alastalon salissa, joka kuvaa kuuden tunnin tapahtumia Alastalon salissa, Kustavissa, pitäjän mahti-isäntien ja merikapteeni-isännät kokoontuvat päättämään uuden parkkilaivan rakentamisesta. Tätä romaania on monasti pidetty Suomen parhaana romaanina, vaikka mikään yleisön suosikki se ei koskaan ole ollutkaan.
Volter Kilpi kirjasi 8.10.1933 kirjeen kirjansa kustantajalle Alvar Renqvistille, johonka tuli merkanneeksi "erään erikoisen yhteensattuman vuoksi" mm. seuraavat toiveensa:
"Huomaan lehdestä, että huomenna, 9. pnä tk., täyttää merikapteeni Antti Wihuri 50 vuotta. Nyt on laita siten, että 'Alastalon salissa'-kirjan Alastalon kapteeniin olen lähimpänä esikuvana käyttänyt lapsuuden muistoissani elävää isäni isäpuolen, David Janssonin rehevää hahmoa. Tämä sama David Jansson on Antti Wihurin isä, poika tosin vasta isän kuoleman jälkeen ja ulkopuolella avioliiton syntynyt, mutta lakitietä perilliseksi varmennettu.
Kun nyt poika on suuremmissa mittapuitteissa toteuttanut isänsä tavoitteet, ja on maan suurimpia laivanvarustajia, ja sattuu täten, että *Alastalon salissa' on juuri ilmestymässä, huvittaisi minua lähettää tämä kirja asianomaiselle hänen merkkipäivänään. Jos nyt sattuisi olemaan yksikin kappale kirjan I osaa huomenna valmiina, niin pyydän että tämä lähetettäisiin kapteeni Vihurille minun tervehdyksenäni hänen 50-vuotispäivänään. Lähetän tämän varalta ohella visiittikorttini, jonka pyydän liittämään kirjaan. Ellei valmista kappaletta ole, jääköön asia sillensä.
Kunnioittavimmin
Volter Kilpi"Ainakin yksi kappale tätä Alastalon salissa-teosta on saatu Antti Wihurille Volter Kilven huvitukseksi toimitettua, koskapa merikapteeni kiitti "vanhana kustavilaisena ja maamme nykyisen kauppamerenkulun sekä Suomen Laivanvarustajayhdistyksen edustajana" samalla onnitellen kirjailija Kilpeä "suuritöisestä, lämmöllä ja hartaudella suoritetusta pitäjämme ja purjelaivamerenkulun kohtaloiden muistiinmerkitsemisestä." 


Kustavin kirkko.


Ei kommentteja: