perjantai 10. huhtikuuta 2015


Armenian Filharmoninen orkesteri.
Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttisali löytyy Tampereelta.
 
Vuonna 1924 perustettu Armenian Filharmoninen orkesteri vierailee Tampereella lauantaina 11.4.2015 klo 19 konsertoimalla Tampere-talon suuressa salissa taiteellisen johtajansa Eduard Topchjanin luotsatessa maailmankuulua orkesteria. Armenian kansanmurhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta ja tämän muistoksi orkesteri tekee nyt Eurooppaan suuntautuvan kiertueen konsertoimalla. Viulunsoitolla musiikkiopintonsa aloittanut Topchjan on ollut orkesterinsa johdossa vuodessa 2000 lähtien. Vuonna 1971 syntynyt Eduard Topchjan aloitti itse kapellimestariopintonsa vuonna 1991 Jerevanin konservatoriossa. Armenian Filharmonisen orkesterin oma kotisali on miljoonakaupunki Jerevanissa Hatšaturjan-sali. Orkesteri on tehnyt menestyksellisiä vierailuita ainakin Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Kanadaan, Itävaltaan, Italiaan, Ranskaan, Saksaan, Portugaliin, Espanjaan, Englantiin, Iraniin, Libanoniin, Japaniin, Arabiemiraatteihin, Kyprokselle, Kreikkaan ja Turkkiin.
Eduard Topchjan.

Orkesterin Tampereen konsertin ohjelma koostuu seuraavasti: Aram Hatšaturjan, Spartacus Suite no. 1 ja 2, puolalaisen säveltäjän ja pianistin Karol Szymanowskin Viulukonsertto no. 1 ja vielä lopuksi Pjotr Tšaikovskin Sinfonia no. 6. Tässä viimeisessä teoksessa konserttiohjelma on muuttunut, sillä alunperin teos piti olla saman säveltäjän Sinfonia no. 4.
Pjotr Tšaikovski.
Karol Szymanowski.
 

Lauantain vierailukonsertin solistiksi saapuu Saksasta vuonna 1972 syntynyt hieno viulisti Isabelle Faust, jonka käytössä on vuodesta 1996 lähtien ollut "Sleeping Beauty" - Stradivarius vuosimallia 1704. Isabelle Faust nousi vuonna 1987 julkisuuteen voittamalla Leopold Mozartin Kansainvälisen Viulukilpailun ja sen jälkeen palkintoja ja kunniaa on tullut runsaasti lisää. Hän on myös sangen ahkerasti levyttävä viulutaiteilija.
Isabelle Faust.

Ei kommentteja: