lauantai 5. heinäkuuta 2014


Tapio Julku
Kesällä(kin) kierrän voimieni mukaan kuuntelemassa musiikkitarjontaa eri puolilla kaunista maatamme, mutta surullista on jatkuvasti huomata ja kuulla varsinkin kevyenpuolen viihdetaiteilijoiden täysin nonsoleeraavan kappaleiden tekijätietoja räikeästi. Aloittivatko tämän villityksen aikanaan kaupallisten radioiden toimittajat suoranaisella väärällä tiedonjakamisella kuulijakunnalleen? Kannattaa huomata, että tätä ongelmaa ei laisinkaan ilmene ns. taidemusiikin puolella, vaan siellä teosten tekijät ja esittäjät poikkeuksetta aina esitellään, kuten asia ja hyvä tapa vaatiikin.

Ongelma on saanut kohtuuttomat mittasuhteet ja on tänä päivänä niin yleistä, että joskus tuntuu ainoastaan sävelteosten tekijöiden, sanojen laatijoiden tai teosten sovittajien sekä mahdollisesti kustantajien enää olevan asiasta kiinnostuneita ja kiinnittävän siihen huomionsa, täysin syystä. Keneltä olisi pois, jos teostiedot täysin julkeasti ilmoitettaisiin tilaisuuksissa tai lähetyksissä?
Anneli Saaristo ja Silja Kuoppala

Voit joskus huviksesi tarkkailla radio- tai tv-lähetyksen juontajaa tai toimittajaa, tilaisuuksien juontajia tai jopa esiintyviä artisteja, ja tulet yllättymään melkoisesti kuulemastasi; täysi väärää tietoa voidaan jakaa ja jaetaan kenenkään siihen puuttumatta tai tekemättä asialle juuri mitään. Päivittäin saat kuulla kuulutuksia, joissa ilmoitetaan laulajan esittävän kappaleensa "se ja se", vaikka laulajalla ei olisi kappaleen tekemisen kanssa ollut mitään tekemistä, hän on korkeintaan levyttänyt sen laulun. Perjantaina 4.7.2014 sattumalta kuuntelin Tampereen Keskustorin ohjelmateltassa, kuinka Anneli Saaristo rehenteli esittävänsä seuraavaksi "oman kappaleeni", La dolce vita. Ei kai nyt sentään laulajan levytys kappaleesta tee hänestä teoksen tekijää? Lauantaina 5.7.2014 samassa teltassa Dimitri Icberg vannoi Hopeisen kuun olevan Olavi Virran kappale. La dolce vita vain sattuu olemaan säveltäjä ja kapellimestari Matti Puurtisen sävellys ja sanoittaja on Turkka Mali ja jäljet johtavat vuoteen 1989, jolloin laulu sijoittui seitsemänneksi Eurovision laulukilpailussa. Hopeinen kuu taas on tuontitavaraa Italiasta ja kohosi vasta täällä Suomessa isommaksi hitiksi, mutta laulu ei ole Olavi Virran tekemä.

Täysin puhtain paperein tästä ongelmasta eivät selviä myöskään tietyt ohjelmatoimistot ja esim. artistien ja yhtyeiden omat kotisivut. Villiltä tuntuu meno lännessä! Eräskin artisti ilmoittaa omilla sivuillaan luettelon Tapio Rautavaaran kappaleista, joista hän on koonnut oman konserttiohjelman. Valistunut ja huolellinen kuluttaja huomaa heti, että ainutkaan luettelossa ilmoitettu laulu ei ole Tapio Rautavaaran säveltämä, vaan joukossa on mm. Reino Helismaan laulelmia.
Antti Telenius

Niin se vaan on, että ihmiset ovat perusluonteeltaan laiskoja ja siirtävät asiat ja tekemiset hamaan tulevaisuuteen, jos se vain suinkin on mahdollista. Toisaalta on myös ymmärrettävä artistien joskus kohtuuttomankin suurta egoa ja maksava yleisöhän voi aina äänestää jaloillaan! Aina voi ja kannattaakin toimia positiivisessa hengessä; kun ensi kerralla kohtaan esim. em. tavalla toimivan esiintyvän artistin, käy rohkeasti, päättäväisesti ja ystävällisesti häntä kädestä tai hihasta kiinni ja kysy hänen motivaatiota moiseen, muista kuitenkin aina toimia rakentavassa hengessä. Kiitä vaikkapa häntä ensin suorituksesta ja ota puheeksi, mitä tälle asialle voisi yhteisesti tehdä! Tuskin asiain tila siitä ainakaan voisi heikentyä?! Tekijätietoisempaa kesää kaikille kunnon musiikin ystäville!
Jouni Nieminen

Tekijätietoja©Esa Hakala

Ei kommentteja: