torstai 2. toukokuuta 2013


                                                    Kapellimestari Juha Untala
Tämä päivä, ke 1.5.2013 jää aikakirjoihin ainakin sen vuoksi, että Tampereen Musiikkiakatemian Big Band debytoi näyttävästi Tampere-talon Isossa salissa kapellimestari Juha Untalan johdolla Svengaava Vappu-konsertissa. Big bandin komppia pitivät koossa pianisti Arto Piispanen, kitaroissa Tatu Säteri ja Kalle Kaunisto, bassossa Carlos Rubio ja lyömäsoittimissa Eero Kokkonen, Mikko Renfors, Tuomas Mattila sekä Henri Sakki. Saksofoneissa puhalsivat Annika Toivonen, Jukka Hänninen, Masa Orpana, Suvi Linnovaara ja Joonatan Rautiola. Käyrätorvet olivat Jenni Lammisen ja Ilona Keltin hoidossa. Pasunistit olivat Aulis Pöyhönen, Sami Leino, Anssi Juvela ja Mika Heikkilä sekä tuubassa Marja Erdogan. Trumpeteissa pääsivät ääneen Esko Heikkinen, Vytautas Milieska, Ilkka Meurman, Sakari Leponiemi, Antti Riihimäki, Tero Huuhtala ja Mikko Mikkola. Parissa esityksessä konserttiyleisö pääsi seuraamaan myös Tampereen Musiikkiakatemian teatterimusiikin ja tanssin opiskelijoiden vauhdikkaita esityksiä, joiden koreografioista vastasivat Marjo Terästö ja Sari Louko. Konsertin tähtisolistina esiintyi Sami Pitkämö ja lauluryhmän muodostivat Kielo Kärkkäinen, Ruut Rissanen, Maija Halme ja Antti Kerosuo.
                                          Pianisti Arto Piispanen

Trumpetinsoiton lehtori ja 1996 musiikin maisteriksi valmistunut Juha Untala johti bändiä ja toimi myös juontajan tehtävissä. Instrumenteista solistisia taitojaan pääsivät näyttämään konsertissa fonistit Masa Orpana ja Jukka Hänninen, pianisti Arto Piispanen, pasuunassa Aulis Pöyhönen, bassossa Carlos Rubio ja trumpetisti sekä kapellimestari Esko Heikkinen. Unohtaa ei myöskään sovi lyömäsoittajien, Mikko Renfors ja Eero Kokkosen pitkiä ja taidokkaita rumpusooloja. Sami Pitkämö aloitti oman osuutensa Cy Colemanin Witchcraftilla ja jatkoksi tuli My way, molemmat Dave Tannerin sovituksina. Tero Lindbergin sovituksina kuultiin ensin Beautiful Maria of my soul Mambo Kings-elokuvasta ja sitten Samin oma sävellys Sinulle lauluni teen, jossa Pitkämö on teostietojen mukaan merkitty myös toiseksi sovittajaksi. Helsingin poliisisoittokuntaakin johtanut Sibelius-Akatemian jazz-osaston trumpetinsoiton opettaja Esko Heikkinen pääsi loistamaan trumpettisoolollaan rumbassa Beautiful Maria of my soul. Kurt Weillin Mack the knife päätti Samin varsinaisen osuuden konsertissa Roope Löflundin sovituksena, mutta encorena yllätti esiintyjäjoukko vielä kokoamalla voimansa yhteisesitykseen Ray Charlesin tunnetuksi tekemästä Unchain my heart-kappaleesta.
                                                   Trumpetisti Esko Heikkinen

Konsertti pyörähti käyntiin Sammy Hesticon Hay Burnerillä ja jatkui Anna-Elina Hannulan esittämällä kappaleella 14 G. Splanky oli ensimmäinen konsertin kappaleista, joissa akatemian teatterimusiikin ja tanssin opiskelijat esiintyivät. Carlos Rubio soitti viisikielisellä bassollaan solistin osuuden Teen town-kappalessa, jonka säveltäjä on Jaco Pastorius. Viime maailmansodassa kadonneen orkesterinjohtaja ja pasunisti Glen Millerin In the mood eli Tunnelmassa oli saanut suomalaiset sanat M. A. Nummiselta. Vapputunnelmissa sen esittivät äänissä laulaen Antti Kerosuo, Kielo Kärkkäinen, Ruut Rissanen ja Maija Halme. Christer Olofsson sommitteli sikermän Leonard Bernsteinin tutuista sävelmistä musikaalista West side story. Konsertin loppupuoli vietettiin Kuubalaisissa tunnelmissa; Cuban fantasy, El as de la rumba ja Tito Puenten Para los rumberos saivat vahvat ratinalais-amerikkalaiset tulkinnat. Tampereen Musiikkiakatemian Big Band antoi ensimmäisen ja rohkaisevan lupaavan näytteen osaamisestaan. Tämä antaa jatkossakin luvan odottaa tältä bändiltä huikeita esityksiä!
                                                              Sami Pitkämö
 

Ei kommentteja: