keskiviikko 18. joulukuuta 2013


 
Musiikkitalossa Helsingin kaupunginorkesteri hellii kapellimestari Susanna Mälkin johdolla keskiviikkona 18.12. ja torstaina 19.12.2013 yleisöään yhdellä sinfoniakirjallisuuden keskeisellä perusteoksella, Ludwig van Beethovenin Sinfonialla nro 9 d-molli op. 125, joka valmistui helmikuussa 1824 ja kantaesitettiin Wienin Kärntnertorissa 7.5.1824. Tämä teos jäi tuossa vaiheessa jo täysin kuuron säveltäjänsä viimeiseksi sinfoniaksi, vaikka hän jo ehtikin hieman luonnostella kymmenettä sinfoniaansa. Teoksen teki historiallisestikin merkittäväksi sen massiivinen kuoron ja solistien käyttö sinfonian viimeisessä osassa tasavertaisesti orkesterin kanssa. Beethoven käytti teoksessaan Friedrich Schillerin runoa ja teos muistetaankin yleisesti juuri kuoron laulamasta Oodista ilolle. Konsertin soolosolisteina esiintyvät Musiikkitalossa Reetta Haavisto (sopraano), Lilli Paasikivi (mezzosopraano), Jussi Myllys (tenori) ja Juha Uusitalo (basso). Kuorona toimii Musiikkitalon kuoro, jonka tehtävänsä on valmentanut kuoromestari ja säveltäjä Tapani Länsiö.
 

13.3.1969 syntynyt sellisti ja kapellimestari Susanna Mälkki opiskeli Frans Helmersonin johdolla Edsbergin musiikki-instituutissa vuosina 1989-1993 sellonsoittoa ja jatkoi sieltä vielä vuoden 1993-94 Lontoon Royal Academy of Musicissa opintojaan David Strangen ja Lynn Harrellin opastuksessa. Turun sellokilpailun Susanna voitti vuonna 1994 ja seuraavana vuonna hän suoritti diplominsa Sibelius-Akatemiassa. Vuodet 1995-98 Susanna Mälkki toimi Göteborgin sinfoniaorkesterin sellon äänenjohtajana ja täältä siirtyi opiskelemaan jälleen Sibelius-Akatemiaan orkesterin johtamista, opettajinaan Jorma Panula, Eri Klas, Atso Almila ja Leif Segerstam. Kapellimestariksi hän valmistui vuonna 2000. Vuodet 2002-2005 Susanna Mälkki vietti Stavangerin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana seitsemän vuotta hän ennätti toimia Ensemble Intercontemporain- nykymusiikkiyhtyeen musiikillisena johtajana Pariisissa vuodesta 2006 lähtien. Heinäkuusta 2013 lähtien Susanna Mälkki on kiinnitetty Gulbenkian Orchestran päävierailijaksi kolmen vuoden ajaksi.

30.6.1982 syntynyt lyyrinen sopraano Reetta Irene Haavisto opiskeli laulua Porin Palmgren konservatoriossa vuosina 2002-04 sekä vuodet 2004-08 laulupedagogiksi (AMK) Helsingin Metropoliassa. Vuonna 2009 hän valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta. Vuonna 2007 Reetta Haavisto voitti Kokkolan lied-kilpailussa ensimmäisen palkinnon pianisti Sanni Antikaisen kanssa ja seuraavana vuonna Pieksamäellä Poleenin lied-pianistikilpailun yhdessä pianisti Juho Alakärpän kanssa. Vuonna 2008 hän oli finalistina Timo Mustakallion laulukilpailussa Savonlinnassa ja vuonna 2009 3. sija Kangasniemen laulukilpailussa. Vuonna 2010 Reetta Haavisto oli finalistina Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa ja sai siellä erikoispalkinnon.
 
Imatralla 22.7.1965 syntynyt ja lapsuutensa Lahdessa varttunut mezzosopraano Lilli Katriina Paasikivi-Ilves opiskeli Lahdessa musiikkiluokalla ja lauloi kuorossa sekä soitti viulua. Viulunsoitto musiikkiopistossa alkoi puuduttaa ja rehtori suositteli vaihtoa lauluun Lillin ollessa 16-vuotias. Lopullinen ammatti sinetöityi, kun vaihto-oppilaana Yhdysvaltain Virginiassa hänen laulunopettajansa suositteli lämpimästi Lillille laulajan uraa. Hän suoritti Tukholman musiikkikorkeakoulussa lauludiplomin vuonna 1992 ja jatkoi opintojaan Lontoossa Royal College of Musicin oopperakoulutuksessa vuonna 1994. Paasikivi on osallistunut Lappeenrannan yksinlaulukilpailuun vuonna 1992 ja Mirjam Helin-laulukilpailuun vuonna 1994. Kansallisoopperaan hän tuli harjoittelijaksi vuonna 1995 ja sai vakituisen solistisopimuksen vuonna 1998 samaan taloon sekä myös kansainvälisen agentin, HarrisonParrottin Lontoosta. HarrisonParrotin esiintyjäkaartiin kuuluvat myös mm. konserttimme kapellimestari Susanna Mälkki ja entinen huilisti ja nykyinen bassobaritoni Juha Uusitalo. Vuonna 2000 Paasikivi perusti Pyhäniemen kartanon menestyksellisesti musiikkifestivaalin, jonka taiteellisena johtajana hän myös on toiminut. Luottamustoimeksi on siunaantunut myös olo oopperan Solistikunnan puheenjohtajana. Joulukuussa 2011 Lilli Paasikivelle nimitettiin Kansallisoopperamme taiteelliseksi johtajaksi 1.8.2013 lähtien, vastuualueenaan oopperatuotannon sisältö ja taiteellinen linja. Lilli Paasikivellä on ollut näin hieman yli puolitoista vuotta aikaa opiskella johtamista ja talousasioita, sillä työyhteisö ja esitettävät teokset ovatkin jo suurelta osin entuudestaan tuttuja. Paasikivi haluaa oopperan taiteellisen johtajan uran ohella välttämättä jatkaa myös omaa laulajan uraansa ja siksi hän esiintyy myös jatkuvasti, vaikka esiintymisiin liittyvä matkustus pitkine hotellioleskeluineen on sangen kuluttavaa artisteille. Esiintymismatkoilta on tosin helppo myös poimia uusia kykyjä vierailijoiksi vaikkapa Kansallisoopperaamme, solisteja ja kapellimestareita. Paasikivi on hahmotellut Kansallisoopperan tulevan ohjelmiston jo vuoteen 2017 asti ja keväällä 2015 ooppera aikoo tuottaa ohjelmistoon esim. Andrew Lloyd Webberin musikaalin Phantom of the Operan. Lilli Paasikivi-Ilves on avioliitossa Sibelius-Akatemian viulupedagogi Jaakko Ilveksen kanssa ja hänen miehensä taas on alenevassa polvessa Jean Sibeliuksen jälkeläisiä; Sibeliuksen tyttären pojanpojanpoika. Lillillä ja Jaakolla on kaksi lasta, 15-vuotias Sini ja 13-vuotias Juhani.


Vuonna 1978 syntynyt tenori Jussi Myllys opiskeli laulua vuodesta 1997 lähtien Kimmo Lappalaisen ohjauksessa ja vuodesta 2000 Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla. Mestarikursseilla hän on ollut ainakin Tom Krausen ohjauksessa. Vuonna 2003 Jussi Myllys oli solistina Mozartin Requiemissa Lohjalla ja Kuopiossa, Haydnin oratoriossa Luominen Kymi Sinfoniettan kanssa sekä Andrew Lloyd Webberin Requiemissa Vaasassa. Vaasan oopperassa hän teki Taminon roolin Taikahuilussa vuonna 2004. Jaetun ensimmäisen palkinnon hän voitti Lohjan Tenorikilpailussa vuonna 2003 ja hän oli kiinnitettynä Suomen Oopperaliiton solistipankkiin vuosina 2004-2006. Jussi Myllyksen kansainvälinen ura on lähtenyt myös mukavasti käyntiin; vuonna 2005 hän debytoi Don Ottaviona Berliinin Komische Operissa, esiintyi RIAS-kamarikuoron solistina Tokiossa ja oli Radion sinfoniaorkesterin valitsema vuoden debytantti. Vuodet 2006-2009 Myllys lauloi Frankfurtin Oopperan solistikunnassa ja vuodesta 2009 hän on kuulunut taas Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.
 

Bassobaritoni Juha Uusitalo - syntynyt vuonna 1964 Vaasassa - valmistui diplomihuilistiksi ja soittikin mm. Kansallisoopperan orkesterissa, mutta päätyi sitten opiskelemaan laulua. Aivan ensimmäiset oopperaroolit olivat Sibelius-Akatemian oppilastöitä. Vaasan oopperan ja Ilmajoen musiikkijuhlien kautta vuonna 1997 Juha Uusitalo onnistui debytoimaan Suomen Kansallisoopperassa. Juha Uusitalo kuului sitten Kansallisoopperamme vakituiseen solistikuntaan vuosina 2000-2008. Nykyään tämä kansainvälistä laulajanuraa melkoisella menestyksellä tekevä laulajamme asustaa Tampereella oopperalaulaja Johanna Kalmarin keralla. Uusitalo debytoi La Scalassa vuonna 2004 Lentävän hollantilaisen nimiroolissa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa neljä vuotta myöhemmin Johannes Kastajan roolissa. Hänet tunnetaan maailmalla varsinkin Wagnerin oopperoista, mutta hän on myös kunnostautunut koomisilla hahmoillaan oopperoissa. Sangen kysytty Juha Uusitalo on myös sinfoniaorkestereiden solistina ja lied-laulajana.  Hänelle myönnettiin vuonna 1999 Matti Salmisen rahaston ja Suomen Wagner-seuran stipendit sekä vuonna 2002 oopperalaulaja Karita Mattila-palkinto. Suuri yleisö muistaa Juha Uusitalon myös Savonlinnan oopperajuhlien Vuoden taiteilijana vuonna 2011.
 

Tähän nimekkääseen seuraan kannattaa tänään ja huomenna lyöttäytyä Helsingin Musiikkitalossa Helsingin kaupunginorkesterin tarjoamissa ainutlaatuisissa konserteissa. Muistathan, että torstain 19.12.2013 konsertti on nähtävissä myös netissä Helsinki kanavan kautta klo 18.45 lähtien suorana. Yltäkylläisiä musiikkituokioita kaikille musiikinnälkäisille!

Ei kommentteja: