sunnuntai 31. elokuuta 2014 Kamarimusiikkia Ylöjärven kaupungintalon Ylöjärvi-salissa.

Alkuvuonna 2013 perustetun wieniläisen Stratos-kvartetin muodostavat Katharina Engelbrecht (viulu), Magdalena Eber (alttoviulu), Jan Ryska (sello) ja Pauli Jämsä (piano). Kvartetti esiintyi toista kertaa Suomessa sunnuntaina 31.8.2014 klo 15 Ylöjärven kaupungintalon Ylöjärvi-salissa Salin klassiset-konserttisarjassa. Ensimmäisen kerran tämä kvartetti esiintyi Suomessa Turun Musiikkijuhlilla kesällä 2013 ja hyvin pian tämän jälkeen kvartetti voitti ensimmäisen palkinnon Itävallan Pörtschachissa pidetyssä kansainvälisessä Johannes Brahms-kamarimusiikkikilpailussa. Kilpailussa saamiensa maksimipisteiden lisäksi kvartetti palkittiin Neues Küntlerforum Wienin erikoispalkinnolla. Kvartetti on hiljan voittanut myös Josef Windisch-kamarimusiikkipalkinnon. Kaikki kvartetin jäsenet ovat lisäksi voittaneet palkintoja useissa kansallisissa ja kansainvälisissä soolo- ja kamarimusiikkikilpailuissa. Kvartetti on nuoresta iästään huolimatta ennättänyt esiintyä jo mm. Italiassa, Suomessa, Itävallassa, Englannissa ja Japanissa ja kvartetin soittajia on myös voinut kuulla mm. Wienin Filharmonikkojen kokoonpanossa soittamassa.
Kilpailumenestyksensä jälkeen Stratos-kvartetti pääsi läpi European Chamber Music Academyn koesoiton, joka mahdollisti kokoonpanolle työskentelyn säännöllisesti parhaiden opettajien ohjauksessa sekä esiintymisiä Euroopan johtavissa musiikkikeskuksissa. Kvartetti on päässyt työskentelemään ainakin Hatto Beyerlen, Miguel de Silvan, Ralf Gothónin, Claus-Christian Schusterin, Heime Müllerin sekä Petr Prausen kanssa. ECMA:n ohella kvartetti opiskelee myös Wienin musiikkikorkeakoulussa Johannes Meisslin ja Avedis Kouyoumdjianin ohjauksessa. 

Stratos-kvartetti.

Itävaltalais-tsekkiläis-suomalainen pianokvartetti saa debyyttikonsertinsa Wienin tärkeimmän musiikkikeskuksessa, Musikvereinissa,  keväällä 2015. Tsekkiläissäveltäjä Petr Popelka on saanut sävellettäväkseen tilausteoksen tähän konserttiin kvartetille. Tavoitteekseen Stratos-kvartetti on ottanut pianokvartetille sävelletyn ja vähemmän tunnetun ohjelmiston tuomisen suuremman yleisön tietoisuuteen. Sunnuntain Ylöjärven konsertin yhtenä teemana olivat varhaiskypsät teosten säveltäjät. Konsertin alkupuolen käynnisti Josef Sukin Pianokvartetto a-molli Op. 1 - sävelletty 17-vuotiaana; teokset kolme osaa ovat Allegro appasionata, Adagio ja Allegro con fuogo. Ennen väliaikaa soi vielä Wolfgang Amadeus Mozartin Pianokvartetto Es-duuri KV 493 Allegro, Larghetto ja Allegro. Väliajan jälkeen yleisö nautiskeli William Waltonin Pianokvartetosta d-molli; osat Allegramente, Allegro scherzando, Andante tranquillo ja Allegro molto. Tämän kvarteton säveltäjä sävelsi jo 16-vuotisna ollessaan. Yleisöä palkittiin yhdellä ylimääräisellä esityksellä; Robert Schumannin Pianokvartetto Es-duuri Op. 47 III Andante cantabile, puhdasta romantiikan kauden kvartettokirjallisuuden helmiä. Tälle hyvin taitavalle kvartetille on helppo povata loistavaa menestystä musiikkimaailmassa tulevaisuudessa. Kaikki sen soittajat nauttivat korkeatasoisesta ohjauksesta ja se kantaa jo hedelmää, joka on korvin kuultavissa mm. soitannan nyansseissa ja rytmin käsittelyssä. Maailmalla tämä kokoonpano on jo noteerattu, mutta surullista on kuulla oman Tampere-talomme jättäneen oman tilaisuutensa käyttämättä, kun tätä nuorten soittajien muodostamaa kvartettia pieneen saliin tarjottiin kamarimusisoimaan.  

 Kuvassa vasemmalta Pauli Jämsä, Katharina Engelbrecht, Magdalena Eber ja Jan Ryska.

Ei kommentteja: