tiistai 23. syyskuuta 2014 Helsingin Kaapelitehdas.

Maanantaiaamu 22.9.2014 kokosi lähes sata seminaarilaista Helsingin Kaapelitehtaalle Teatterimuseon tiloihin Esitystallenteiden säilytys ja tekijänoikeudet-seminaariin. Ilmoittautuneiden suuri määrä oli myös järjestävälle taholle positiivinen yllätys ja kertoi ilmeisesti myös aiheen ajankohtaisuudesta ja kiinnostuksesta jotakin.
Kuvatallenteita (videoita) käytetään esittävien taiteiden kentällä monin eri tavoin. Osa esitystallenteista siirretään museoiden ja arkistojen kokoelmiin, ja muistiorganisaatiot tuottavat tallenteita myös itse. Aikaan sidottujen taiteenlajien tutkimuksen lähdeaineistona kuvatallenteet ovatkin tärkeitä. Digitaalinen kulttuuri on monipuolistanut kuvatallenteiden hyödyntämistä, ja samalla tallenteiden säilyttämiseen ja käyttöön liittyvät kysymykset ovat osin muuttuneet. Teknisten seikkojen lisäksi merkittävä osa haasteista liittyy tekijänoikeuksiin. Seminaarissa näistä aiheista toivottiin ja myös saatiin taidekentän ja muistiorganisaatioiden yhteistä keskustelua. 

 Teatterimuseon johtaja Helena Kallio.

Seminaarin avasi Teatterimuseon museonjohtaja Helena Kallio, joka johdatteli ammattiesiintyjän varmuudella päivän aiheisiin. Ensimmäisenä varsinaisena alustajana sai esiintymisvuoron toiminnanjohtaja Iiris Autio Tero Saarinen Companysta aiheenaan, Kuvatallenteiden käyttö esittävien taiteiden kentällä; case-esimerkkinä Tero Saarinen Company.

 Toiminnanjohtaja Iiris Autio.

Teatterimuseon av-arkistoista ja kuvantallenteista pitivät hieman pitkäksi venyneen esityksensä arkistonhoitaja Eeva Mustonen ja tutkija Pälvi Laine, molemmat Teatterimuseosta. Aamupäivän antoisinta näkemystä toi omalla yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksellaan alalta kuvaamopalvelupäällikkö, erikoissuunnittelija Kansallisgalleriasta, Perttu Rastas, jonka aiheena oli: Kuvatallenteiden digitointi ja pitkäaikaissäilytys.

 Erikoissuunnittelija Perttu Rastas.

Lounaan jälkeen iltapäivällä Kansalliskirjaston lakimies, Pekka Heikkinen alusti aiheenaan: Esitystallenteiden muistiorganisaatiokäyttö ja tekijänoikeudet. Hänen esityksensä oli pisin yksittäinen presentaatio seminaarin alustuksista. Kahvituokion jälkeen kerättiin seminaarin voimat vielä puoleksitoista tunniksi paneelikeskusteluun aiheesta: Esitystallenteiden sopimukset ja käyttö. Paneelikeskustelussa käsiteltiin esitystallenteiden tekijänoikeuksiin liittyviä aiheita, erityisesti Teatterimuseon av-sopimusta ja sen soveltamista. Moderaattorina paneelissa toimi teatterimuseon johtaja Helena Kallio. Panelisteina toimivat: Jukka Asikainen (toiminnanjohtaja, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry), Anna-Mari Klintrup (hallituksen pj, Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry), Maaria Kuukorento (toiminnanjohtaja, Teatterikeskus ry), Elina Mäntylä (toiminnanjohtaja, Suomen Näyttelijäliitto ry), Miika Riikonen (hallituksen jäsen, Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry) sekä Tommi Saarikivi(toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry).

Ei kommentteja: