tiistai 3. maaliskuuta 2015


Kuvassa vasemmalta Teemu Viinikainen, Panu Savolainen, Kalervo Kärki, Jori Huhtala ja Ninni Poijärvi.
Onni, jonka annoin pois, Liljankukka, Täysikuu, Sininen hetki, Hiljainen kylätie, Syysyössä kahden, Kulkurin iltatähti, Lentävä kalakukko ja In the Running soivat mm. säveltäjä Toivo Kärjen sävellyksistä maanantain 2.3.2015 klo 19 Tampereen Vapriikissa. Tammerkosken ääreen virrannut runsas yleisö sai keskittyneenä hiljentyä kokemaan vanhoja Toivo Kärjen ikivihreitä sävellyksiä täysin raikkaina ja uusina sovituksina, ja mukaan mahtui myös aivan ennen esittämätöntäkin musiikkia vuosikymmenten takaa. Musiikkipitoisen konserttituokion saivat aikaan Panu Savolainen Toivo & Ninni Poijärvi, jossa musisoivat Panu Savolainen (vibrafoni), Jori Huhtala (basso), Teemu Viinikainen (kitara) ja viululla sekä laululla viihdytti Ninni Poijärvi konserttikansaa. Konsertti toimi myös kokoonpanon epävirallisena levynjulkistamistilaisuutena.
Kuvassa vasemmalta Lasse Rantanen, Kalervo Kärki ja Kimmo Antila.
 
Kalervo Kärkeä haastatteli Kimmo Antila.
 
Syksyllä 1938 Toivo lähti armeijaan ja vuonna 1939 hän voitti englantilaisen Rhythmin (Melody Maker-lehden edeltäjän) sävellyskilpailun sävelmällään Things happen that way, jonka sitten vuonna 1958 levytti Eila Pellinen suomeksi Reino Helismaan sanoin (Näin kai määrätty on). Voitokas kappale levytettiin heti Englannissa ja levylle sen lauloi Al Bowly. Tähän samaiseen kilpailuun Toivo Kärki lähetti myös toisen kappaleen - varmuuden vuoksi -, tukevasti jazzilta haiskahtavan. Tämä kyseinen kappale esitettiin maanantain Vapriikin konsertissa nimellä In the Running, puhtaana istrumentaaliversiona. Syysyössä kahden on hidas Kärjen tunnelmapala, johon Justeerin nimimerkkiä toisinaan käyttänyt Kauko Käyhkö on tehnyt sanat vuonna 1949. Kappale sai Vapriikissa järjestetyssä konsertissa maailmanensi-iltansa ja kappale on nyt levytetty myös Ninni Poijärven laulamana kokoonpanon tuoreelle äänilevylle, jota myös tilaisuudessa oli saatavilla.

Konsertin solisti ja viulisti Ninni Poijärvi.
 
Panu Savolainen ja Toivo.

Vapriikin tiloissa toimiva Postimuseo julkaisi maanantaina myös tiloissaan kolme kappaletta Toivo Kärki-aiheisia postimerkkejä. Pienimuotoinen näyttely Toivo Kärjelle kuulunutta esineistöä oli tilaisuudessa esillä ja Kärjen nuorin poika, vuonna 1945 syntynyt Kalervo Kärki sai myös esittäytyä tilaisuudessa. Toivo Kärjen sukulaisia olikin illan konsertissa kerääntynyt paikalle Vapriikkiin jonkin verran. Illan konsertin avasi Postimuseon johtaja Kimmo Antila haastatteli Kalervo Kärkeä ja postimerkkien suunnittelijaa Lasse Rantasta ennen konserttia.
Herkkää tulkintaa Toivo Kärjen musiikista.
Panu Savolainen

Ei kommentteja: