Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi perjantaina 20.9.2013
sivuillaan Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan yli 50 grammaa
vuorokaudessa voita käyttävillä on 65 % suurempi riski saada sydäninfarkti kuin
niillä, jotka käyttävät voita vain vähän tai eivät ollenkaan. Tutkimuksen
mukaan riski kasvaisi yli neljä prosenttiyksikköä jokaista syötyä kymmentä
voigrammaa kohden. Tutkimuksessa uutisen mukaan seurattiin vajaata 2000 miestä,
jotka iältään olivat noin 50-vuotiaita tutkimukseen lähdettäessä ja he olivat
myös sydäntauteja sairastamattomia. Kuudentoista vuoden aikana 378 heistä
tutkimuksen mukaan sairastui sydäninfarktiin. Tutkimuksen tuloksena tutkijat
suosittivat voinkäytön vähentämistä tai siitä kokonaan luopumista ja
siirtymistä kasvispohjaisiin kevytlevitteisiin. Silmiinpistävää uutisoinnissa
on tietenkin se, että uutinen jättää totaalisesti kertomatta sen, kuka tämän
tutkimuksen rahoitti!
Suomessa valitun virallisen kannan mukaan lääketeollisuus ja
elintarviketeollisuus nauttivat valtiovallan erityissuojelua näissä ravitsemus-
ja terveysasioissa. Meillä Suomessa syötetään täysin terveillekin ihmisille
valtavia määriä kolesterolilääkkeitä; statiineja syö 650 000 suomalaista ja
kaikkiaan 700 000 ihmistä syö meillä kolesterolin hoitamiseksi lääkkeitä. 1990-luvun
alusta lähtien kolesterolilääkittyjen määrä on kasvanut vuosittain 15-20 %. Statiineja
myydään Suomessa yli 100 miljoonalla eurolla ja Kela korvaa niistä vuosittain
vähintään 30 miljoonaa euroa. Näin medikalisaatiosta tässä tapauksessa hyötyy
ainoastaan lääketeollisuus lääkkeiden valtavan myynnin kautta.
Kolesterolilääkityksestä tutkimusten valossa hyötyy noin yksi prosentti niiden
käyttäjistä ja hekin ovat lähinnä geneettisestä kolesterolin kertymisestä
kärsiviä ihmisiä. Varovaisesti arvioiden näiden lääkkeiden käyttö aiheuttaa
meillä Suomessa seuraavia vaivoja ja sairauksia; rabdomyolyysejä n. 70 tapausta
vuodessa, haimatulehduksia n. 250, munuaissairauksia n. 700, diabetessairauksia
n. 550, maksavaurioita yms. ja yli 100 000 ihmistä kärsii jatkuvista lihas- ja
nivelkivuista. Myös suolistovaivat lisääntyvät kolesterolilääkityksen käytön
alettua ihmisillä, näin on käynyt varsinkin kolesterolitasoja alentavien
fibraattien kanssa. Pelkästään vuonna 2010 Kela myönsi yli 24 000 uudelle diabetespotilaalle
erityiskorvausoikeuden. Lääketieteen omat tilastot näyttävät, että
idiopaattiset eli itsesyntyiset, ilman selkeää syytä olevat haimatulehdukset
ovat viimeisten 12 vuoden aikana lisääntyneet Suomessa miehillä 68 % ja
naisilla 37 %. On siis korkea aika avata keskustelu kolesterolilääkkeiden
haittavaikutuksista ja jopa hengenvaarallisuudesta.
Lääkkeiden valmistus on suurta liiketoimintaa ja arvioidaan
lääkkeiden markkinointiin käytettävän enemmän varoja kuin lääketehtaiden
tutkimuksiin ja tuotekehityksiin. Tiedelehti Allergy Clincial Immunology
julkaisi vuonna 2009 tutkimuksen
tiedelehtien artikkelien viittausten oikeellisuudesta. Tämän artikkelin mukaan
48 % aineistosta ja menetelmistä siteerattiin väärin sekä 28 % tuloksista sai
myös väärän tulkinnan. Juuri näin on käynyt 50-luvun alussa aloitetulle ja yli
30 vuotta kestäneelle Framinghamin kolesterolitutkimukselle. Meidän oma
kotoinen malliesimerkki oli 1970-luvulta alkanut Pohjois-Karjalan projekti,
johon kunnolla "hirttäytyi" nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin
laitoksen johtaja, Diabetes- ja Sydänliiton hallitusten jäsen, valtion
ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja ja Turun yliopiston kansleri Pekka
Puska. Projektihan valisti meitä suomalaisia, että voi on epäterveellistä ja
tukkii verisuonemme sekä listaa jatkettiin vielä kaikilla eläinrasvoja
sisältävillä ruoka-aineilla kuten rasvainen maito, lihan ihra, kerma, rasvaiset
juustot, kananmunat ja punainen liha. Voi neuvottiin välittömästi vaihtamaan
kovetettuihin, transrasvaa sisältäviin kasvirasvalevitteisiin. Paistaminen
pitäisi nykyistenkin ohjeistuksien mukaan suorittaa kasviöljyllä, esim.
rypsiöljyllä; nämä kasviöljyt vaan eivät kestä kuumentamista ja palaessaan
muodostavat erittäin haitallisia yhdisteitä terveydelle. Lopputuloksena tästä
Pohjois-Karjalan projektista oli, että maito- ja eläinrasvat eivät voi olla syy
sydäninfarkteihin! Suomi tuli valituksi mukaan alunperin 22 maan tutkimukseen,
mutta kun kaikista maista ei saatu haluttuja tutkimustuloksia, tutkimus
kutistui seitsemän maan tutkimukseksi. Henkisten ja taloudellisten
sidonnaisuuksien luonti lääketeollisuuden ja eri asiantuntijoiden välillä ei
myöskään ole ongelmatonta; eri asiantuntijat ja professorit ovat monien
terveysjärjestöjen - kuten Sydän- ja Diabetesliiton - puheenjohtajina ja
hallitusten jäseninä, valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäseniä, käypä
hoito-suositusten ja ruokaympyrän suunnittelutyöryhmässä, Suomen Akatemiassa
johtajina, yliopistojen kanslereina ja opettajina. Sen lauluja laulat, kenen
leipää syöt. Tärkeätä on huomata myös erilaisia tutkimuksia luettaessa, kenen
rahoittamia nämä tutkimukset ovat ja saako tutkijat vapaasti raportoida aivan
kaikista tutkimustuloksista.
Ravinto nouseekin terveytemme avainasiaksi monasti. Niissä
maissa, jossa ravintorasvat ovat mallillaan ei esiinny sydän- ja verisuonielinten
eikä kroonisia tulehdustauteja läheskään niin paljoa. Esimerkkejä tällaisista
maista voisi olla mm. Ranska, Sveitsi, useat Välimeren maat, Grönlanti ja Japani.
Näissä maissa ei syödä keinotekoisia, pitkälle prosessoituja elintarvikkeita
eikä margariineja tai kevytlevitteitä, vaan nämä korvataan luonnonmukaisilla
ravinteilla ja rasvoilla, kuten kalarasvalla, voilla, kookosöljyllä ja
oliiviöljyllä. No, mitä nämä meille niin usein sinnikkäästi tarjotut
kevytlevitteet ja margariinit sitten ovat? Kurkistakaamme yhdessä sitä
seuraavaksi.
Kevytlevitteiden ja margariinin valmistus tapahtuu korkeissa
lämpötiloissa ja kovassa paineessa, sen valmistuksessa käytetään liuottimia ja
raskasmetalleja. Valmistajat eivät itse kerro valmistusprosesseista ja se jo
pitäisi herättää kuluttajien mielenkiintoa. Aivan ensiksi uutetaan öljykasvin
siemeniä erilaisilla liuottimilla, kuten heksaanilla tai bentseenillä. Heksaani
syntyy raakaöljyn jalostuksen sivutuotteena ja on vaarallinen sikiölle sekä
aiheuttaa mm. hedelmättömyyttä. Bentseeni on aromaattinen hiilivety ja tunnettu
karsinogeeni, jota esiintyy maaöljyssä ja bensiinissä. Siitä valmistetaan mm.
lääkkeitä, kankaita, värejä, muoveja, pesuaineita, räjähteitä ja synteettistä
kumia. Se on hyvin myrkyllistä ja aiheuttaa mm. leukemiaa. Seuraavaksi tämä
öljyseos käsitellään fosforihapolla, jota normaalisti käytetään
ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Näin aikaansaatu
voimakas happo neutraloidaan runsaan emäksisellä lipeällä. Seuraavassa
vaiheessa tämä käsittämätön massa valkaistaan ja deodoroimalla eri
kemikaaleilla yritetään poistaa epämiellyttävä haju, maku ja suurin osa
liuotinainejäämistä. Jos tällainen leviterasia jäisi vaikka pitemmäksikin aikaa
vaikka mökillä pöydälle, niin eläimetkään eivät koskisi siihen! Tässä vaiheessa
tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalainen
toksikologian instituutti (BfR) määrittää, että 100 g margariinia päivässä
ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. Tämän
jälkeen halutaan nestemäinen seos kovettaa lisäämällä rasvamolekyyliin
vetyatomeja ja nikkeliä (näin muodostuvat haitalliset transrasvat) tai
vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka
pitkäaikaisia vaikutuksia ei tunneta). Nyt tähän harmaaseen massaan ryhdytään
lisäämään erilaisia maku- emulgointiaineita. Koska valmistusprosessissa
tuotteesta on tuhottu mm. vitamiinit, lisätään nyt tähän mönjään mm.
synteettistä E-vitamiinia. Tähän biologisesti kuolleeseen massaan lisätään
sitten kasvistanoleja ja -steroleja ja nimetään se vaikkapa
"Benecoliksi". Kasvistanolit ovat kyllä terveydelle hyödyllisiä,
mutta saamme ne paljon turvallisemmin monista muista tuotteista, kuten
kasviksista, marjoista ja käsittelemättömistä rasvoista. Syntynyttä rasvamassa
manipuloimalla käyttötarkoituksen mukaisesti, valmistetaan siitä myös
kenkälankkia ja ihovoiteita. Kun sen halutaan muistuttavan mahdollisimman
paljon voita, lisätään siihen vähintään 15 eri kemikaalia ja vettä siitä on
kuitenkin enin osa.
Näin meidän terveydellä leikitään ja suositellaan vähän mitä
sattuu! Kevytlevitteet ovat kyllä rasvoja, mutta ihmisravinnoksi kelpaamattomia
sellaisia. Ne soveltuvat huomattavasti paremmin polkupyörän ketjujen
rasvaukseen, kuin voileivän päälle levitteeksi. Hyvää terveyttä kaikille ja
järjen käyttö on sentään vielä mahdollista ja joskus tuntuu, että se pitäisi
velvoittaa lailla myös pakolliseksi! Mutta ihminenhän ei ole rationaalinen
olento.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti