sunnuntai 20. toukokuuta 2012


Piristävä vierailu Jyväskylästä sai Tampereen Telakka ravintolan kuulijat silminnähden ja kuullen innostuneiksi perjantai-illan (18.5.2012) musiikki-ilottelullaan. Rita & The Malandros tarjosivat kuuntelijoille kaksi tuntia brasilialaisia lattarirytmejä maustettuina jazzvaikutteilla. Rita Vargas tulkitsi laulunsa portugalinkielellä ja vakinaisesta säestävästä soittokunnasta olivat Jyväskylästä mukana Pekka Törmänen (basso), Juha Salonen (perkussiot ja taustalaulu) sekä Jyväskylä Big Bandin entinen kapellimestari Markku Rinta-Pollari (kitara ja saxofoni). Pekka Törmäsellä ja Markku Rinta-Pollarilla on myös yhteistä soittokokemusta vuosien varrelta Salsamanian riveissä. Ratinalaisamerikkalaiseen soitantaan yhtyivät Telakalla lisäksi nuori nainen ja Jyväskylässä oppinsa saanut Sari Kujala (rummut ja perkussiot), ja Arto Piispanen, tamperelainen teatterikapellimestari ja pianisti-sovittaja-säveltäjä.

Sambaa ja bossa novaa vilpittömällä tunteella tulkinnut portugalilainen laulajatar omaa brasilialaiset sukujuuret ja hänen tulkinnoissaan on kuultavissa omaperäisyyttä sangen mielenkiintoisella tavalla samalla, kun niissä kuuluu hieman fadoa ja kapverdeläisiä vaikutteita. Säestävä yhtye toimi erinomaisesti, vaikka edellisenä päivänä oli järjestynyt ainoastaan yhdet yhteiset harjoitukset. Soitto oli mukavasti balanssissa eikä musiikki tullut liian lujaa suhteellisen pienessä tilassa. Nyansseja pystyttiin myös hyödyntämään miellyttävästi. Kappaleet jäivät paikoin ehkä turhan lyhyiksi; kernaasti soittajat olisivat saaneet solo-osuuksissa esitellä taitojaan runsaammin. Ohjelmisto koostui perinteisistä brasilialaisista kappaleista, jotka jättävät soittajille myös paljon tilaa hämmentää aineksia monista eri vaikutteista.

Suotavaa olisi kuulla tällaista musiikkia hieman useamminkin Tampereella. Taidokasta soittoa ja hyvin letkeää ja rentoa meininkiä saivat paikalla olleet kuullakseen. Laulujen sanoista en sattuneesta syystä voi lausua yhtään mitään, mutta silti portugalinkieli tuntui soveltuvan esitettyyn musiikkiin yllättävän hyvin. Tervetuloa taas musisoimaan mahdollisimman pian tänne Tampereelle - hyvällä tuulella!

Ensi viikko - viikko 21 - käynnistää kevään viimeisen Tampere Filharmonian viikon ja keskiviikkona 23.5.2012 klo 19 Tampere-talon pienessä salissa olisi tyrkyllä resitaali kamarikonsertissa, jossa soittavat orkesterin konserttimestari Dennis Kim orkesterin sellistin Reinis Birznieksin kanssa ja pianossa soittaa perjantain solisti Peter Jablonski. Ohjelma on koostettu vanhasta ja uudesta musiikista: Mozartin viulusonaatti nro 2, Mascallin Impartation, Ravelin viulusonaatti nro 2, Noam Faingoldin Knife in the water ja Beethovenin pianotrio op. 70 nro 1 "Aave".

Perjantaina 24.5.2012 klo 19 Filharmonia päättää kevään 2012 Tampere-talon suuressa salissa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Solisteina ovat Peter Jablonski ja Miina-Liisa Värelä. Orkesterin nimikkosäveltäjältä tilattu toinen pianokonsertto on vaihtunut Gershwinin pianokonsertoksi. Kauden päättää  Mahlerin Sinfonia nro 4.

Kausikorttilaisille on samana perjantaina klo 17.30 Sorsapuistosalissa tarjolla ensin kahvitarjoilu ja sitten ylikapellimestari Hannu Linnun presentaatio tulevan syksyn ja kevään ohjelmistosta. Tuleva kausihan on Hannu Linnun neljäs kausi Tampereella ja samalla viimeinen, kun hän syksyllä 2013 siirtyy johtamaan RSO:ta. Pro Orchestran (orkesterin tukiyhdistys) jo perinteiseksi muodostunut kevätjuhla ravintola Fuugassa alkaa heti perjantain konsertin jälkeen ja siellä on oiva tilaisuus keskustella orkesterilaisten kanssa menneistä ja tulevista. Nyt kaikki vain keräämään voimia kevään viimeisiin koitoksiin ennen kesän taukoa. Nautinnollisia ja mieleenpainuvia musiikkituokioita hyvän musiikin ja meidän siunatusti musiikkihullujen kanssaihmisten parissa!

Ei kommentteja: